Bőrtípusok
Olajos seborrhoea: Fényesen csillogó a bőr, zsíros olajos tapintású, mivel a faggyúban az olajsav és a szabad zsírsav kerül túlsúlyba. A faggyúmirigyek kivezető csövei tágak, fekete fejű komedókkal teli. Könnyen ürül, állománya lágy, olajszerű. A bőrfelszínt bevonó faggyúréteg gátolja a bőrlégzést. A fokozott faggyútermelés mellett, fokozott elszarusodási folyamattal is találkozhatunk, ami által a szőrtüszők kivezető nyílása beszűkül, könnyen elzáródik. A faggyú a leváló sejtekkel keveredve, nehezebben tud kiürülni, faggyúdugaszok, komedók keletkeznek. Az orcákon, orrtőben, állon tágult hajszálereket találunk. Mivel a felszín mindig olajsav észterrel borított, ezért felszíni vízhiány ritkán található az ilyen bőrön. Kezelésének célja: külsőleg is, belsőleg is a faggyútermelést, szaruképzést normalizálni kell, illetve biztosítanunk kell az állandó folyamatos bőrlégzést.

Korpás seborrhoea: Szürke, fénytelen, fakó színű, dörzsölésre felfénylik, korpázóan hámlik. Érdes, zsíros tapintású, mert a felületén faggyúval átitatott leváló szaru, zsíros érzetű. Pórusai tágak, fekete-fehér fejű kemény komedók találhatók benne, ami a faggyú koleszterin észter tartalmától függ. A bőr felszínén korpázó hámlás a jellemző. Mivel a faggyú összetétele, mennyisége és minősége megváltozik, ezért az elszarusodási folyamatok fokozottá vállnak. Az orcákon, orrhajlatokban tágult hajszálerek találhatóak. Ezen a bőrtípuson előfordulnak gyulladt folyamatok, amit normál körülmények között, a bőrfelszínen található inaktív baktériumok indíthatnak el. Kezelésének célja: külsőleg is, belsőleg is a faggyú és szarutermelés csökkentése, a bőrlégzés biztosítása, a bőr víztartalmának növelése.

Zsírhiányos bőr: Alipikus bőr esetén a faggyútermelés a normálisnál kisebb, a szaruképződés során keletkező viasszerű anyagok is kevesebbek, ennek következtében a bőrfelszíni emulzió (lipidköpeny) mennyisége, minősége csökken. A bőr nem képes a vízvesztés megakadályozására, a szarusejtek zsugorodni kezdenek, a bőrfelszínen finom púderszerű hámlás figyelhető meg. A szaruképzés zavara miatt a vízmegkötő faktorok nem alakulnak ki, ezért az alipikus bőrre, a vízhiány is jellemző. Kialakulásának okai lehetnek: Belső: anyagcserezavar, hormonzavar (csökkent pajzsmirigyműködés, csökkent androgén termelés, fokozott ösztrogéntermelés, fogamzásgátló tabletta) Külső: nem megfelelő bőrápolás, alkoholos készítmények, fertőtlenítő szerek gyakori használata, foglalkozási ártalom. (tanár, varrónő) Örökölhető!

Mérsékelten zsírhiányos felszíni vízhiányos bőr: Matt fényű, pórusai zártak, púderszerűen hámló, érdes durva tapintású, mivel nem megfelelő a keratin hidratáltsága és hiányos a lipid köpeny. Üde színű, de az időjárás változásaira, (hűvös, szeles idő) illetve kozmetikumok használatakor, változhat. Kezelésének célja: a bőr hiányzó zsíranyagának pótlása, a szaruréteg hidratáltságának helyreállítása, vízhiány pótlása, hámképzés normalizálása, fényvédelem. Fokozottan zsírhiányos, felszíni vízhiányos bőr: Zárt pórusú a csökkent faggyú és szarutermelés miatt. Érdes durva tapintású púderszerűen hámlik. Nem megfelelő a keratin hidratáltsága, de hiányos a lipid köpeny is, illetve anyagcserezavarral is találkozhatunk. Érintésre gyorsan kipirul, gyulladásra hajlamos, fájó bőr. Az időjárás viszontagságait, szappant, vizet, nehezen tűri. Kezelésének célja: A hiányzó lipidköpeny pótlása, hámképzés normalizálása, a keratin hidratálása, bőrgyulladás csökkentése, fényvédelem.

Felszíni vízhiányos bőr: Csak a hámréteg vízhiányáról beszélünk. Üde színű, zárt pórusú. Keringése, rugalmassága, tónusa, faggyútermelődése megfelelő, a keratin hidratáltsága nem megfelelő, kissé érdes tapintású. Kialakulásának okai: Belső: Korai hormonkészítmények használata, életvitel. Külső: Zárt helyiség, piszkos levegő, erős napfény, dohányzás, szolárium, helytelen kozmetikumok használata, szélsőséges időjárás. Kezelésének célja: Hidratálás, életvitel és az étkezési szokások megváltoztatása. Mélyrétegű vízhiányos bőr: A dehidratált bőr sejtjei és rostjai kevesebb vizet tartalmaznak a normálisnál. Fakó színű, érdes, csökkent tónusú, ráncosodó, nyúlós (nehezen nyeri vissza az alakját) tapintású. Színtelen, inkább sápadt hatású. Szűk pórusaiban, fonálszerű komedók találhatók. Izomtónusa csökkent, rugalmassága sem megfelelő. Kialakulásának okai: cukorbetegség. Külső: Nem megfelelő kozmetikumok használata (vízelvonó készítmények) munkahelyi ártalom (légkondicionáló), erős napfény, szolárium, cigaretta. Kezelésének célja: Izomtónus javítása, anyagcsere élénkítése, a bőr víztartalmának fokozása, öregedési folyamatok lassítása, fényvédelem.

Túlzott víztartalmú bőr: A hiperhidratált bőr sejtjei és rostjai több vizet tartalmaznak a normálisnál. Duzzadt, feszes tapintású, ha benyomjuk a bőrt, nyomot hagyunk rajta. Bőrtípustól független, színe fénye változó. Kialakulásának okai: Belső: Emésztőrendszer betegsége (hasmenés), hormonzavar (klimax), lázas betegség, gyomorhurut, kevés folyadék bevitel, vízhajtó anyagok használata. (kávé, hormonváltozások, csökkent pajzsmirigyműködés, veseelégtelenség, szívzavarok, magas vérnyomás, terhesség. Külső: Allergének. Mivel a bőrtípus kialakulásáért leginkább belső rendellenességek a felelősek, így a hiperhidratált bőrrel kozmetikus nem foglalkozhat, kivétel terhesség esetén a kezelő orvos tudtával. Kezelés célja: A terhesség alatti fokozott ödéma megszüntetése, az alap bőrtípus kezelése.

Kombinált bőrök kezelése: A bőr anatómiai jellegzetességéből adódóan, a bőrtípusok igen gyakran kombinálódnak egymással. Az arc középső részén a pórusok tágabbak, a faggyútermelés fokozottabb, a hidratáció is területenként változhat, sőt zsírhiány különböző fokozatai is fellelhetőek (szemkörnyék), de a seborrhoea különböző típusaival is találkozhatunk egy azon személyen. Ahhoz, hogy a kombinált bőrtípust helyesen kezeljük, pontos bőrdiagnosztizálásra van szükség. A kozmetikai kezelés során - a pakolások kivételével - a domináns bőrtípusnak megfelelően járunk el.